BPM berekenen

BPM berekenen, zo dat je dat!

Het best & snelst is om het formulier “Berekening bpm 2012″ te downloaden en in de PFD file in te vullen. PDF berekent dan automatisch de juiste gegevens. Van de beschreven stappen hieronder is voornamelijk de ingesprongen tekst nuttig om te lezen.

Benodigdheden:

  • Formulier belastingdienst “Berekening bpm 2012
  • Catalogusprijzen + prijzenlijst extra opties (website autodealer)
  • Lijst met energielabel auto (website autodealer)
  • Rekenmachine
[break]

Stap 1
We nemen met het formulier “Berekening bpm 2012” van de Belastingdienst voor ons. Met dit formulier berekenen we de bpm volgens de regels van 2012.

Het 4 pagina’s tellende formulier bestaat uit 6 onderdelen. Het formulier ziet er ingewikkeld uit maar als we het nader bekijken zien we dat niet alles ingevuld hoeft te worden. Voornamelijk onderdeel 2 “Berekening bruto bpm” vraagt de aandacht. De rest gaat eigenlijk vanzelf.Onderdeel 1, “uw gegevens”
Spreekt voor zich.

Onderdeel 2, “Berekening bruto bpm”
2a)
 Vul hier de netto catalogusprijs in zonder de prijzen van de extra accessoires of opties.
De netto catalogusprijs is de prijs exclusief BTW & BPM en is de prijs die de autofabrikant in Nederland adviseert. Dit staat altijd vermeld op de prijslijst van de autofabrikant. Bij het bepalen van de netto catalogusprijs kijken we naar de prijs van dit jaar en niet naar de prijs dat de auto in het verleden gekost heeft.

Ga naar de website van de autofabrikant. Hier staan brochures en prijzenlijsten online. Wanneer je deze download en opent kun je alle informatie (catalogusprijs & prijzen opties en accessoires) terugvinden.

2b) Vul hier alle accessoires/opties in zoals aangegeven op het formulier. Het gaat hier, net als bij stap 2a, om de bedragen zonder BTW & BPM.

Het gaat hier om de accessoires/opties die niet tot de standaard uitvoering van de auto behoren. Over deze accessoires/opties moet u dus ook BPM betalen. Uitzondering hierop zijn de accessoires die niet door de importeur of fabrikant zijn aangebracht. Hoe meer opties en accessoires de auto heeft, hoe meer u hierover moet betalen.

2c) Tel 2a & 2b bij elkaar op en je hebt de Netto catalogusprijs. Vul dit in op het formulier.

2d) Kruis op het formulier aan om wat voor vervoersmiddel het gaat. Dit kan zijn een personenauto met benzinemotor, personenauto met aardgasmotor, personenauto met dieselmotor of de overige optie’s. Aan de hand van het soort brandstof wordt bepaald hoeveel u moet betalen.

We gaan nu de Co2-uitstoot van de auto bepalen:
bereken Co2 2012

- Vul de te betalen Co2 in op het formulier in Euro’s
- Neem de catalogusprijs over van 2c

Kies uit de tabel waar u auto op rijdt en volg de instructies; aardgas, diesel of benzine

Bereken de gegeven uit.

3) Bepaling verminderingsmethode BPM
- Naar alle waarschijnlijkheid hebt u geen vrijstellingsvergunning,.. Vink dus “nee” aan.
- Er zijn drie manieren om de BPM te bepalen:

  • Koerslijst
  • Taxatierapport
  • Bpm afschrijvingstabel.

Vink hier aan  Bpm afschrijvingstabel.

4) Vermindering BPM
Vul de laatste ontbrekende gegevens in en de PDF file berekend automatisch u BPM.

 

 

Menu